verbond belangenbehartiging vervolgingsslachtoffers

Wordt donateur
1 november 2023 oorlog-en-misdaden verslag

Steun voor Elah-centrum Israël

Elah-Centrum Israël: slachtofferhulp in de breedste zin

Als gevolg van de brute inval door Hamas op 7 oktober verkeren veel Israeli’s in psychische nood. Het Elah Centrum Israël, gespecialeerd in noodinterventies, rouw en trauma, staat klaar om eerste geestelijke hulp te geven. ,,Op het ogenblik zijn in Israel ontzettend veel families die ondersteuning nodig hebben’’, zegt Yaela Cohen, therapeut bij Elah. ,,De hulpverlening is nog niet door de overheid gereguleerd, maar intussen kloppen mensen wel bij ons aan.

Wie worden door Elah geholpen?
,,Allereerst degenen die de inval hebben overleefd en de nabestaanden van mensen die zijn gedood, gegijzeld of verwond. Daarnaast helpen we geëvacueerden. Dagelijks bevinden twee medewerkers van Elah zich in hotels bij de Dode Zee, die vol zitten met vluchtelingen. Deze mensen hebben vaak alles verloren. Ze zijn bang vertrokken en bang voor wat ze bij terugkeer zullen aantreffen. Een stad als Sderot is verwoest en helemaal ontruimd. Hoe dan ook zijn heel veel burgers angstig voor de ontwikkelingen, of je hebt mensen die zonder ophouden naar het nieuws kijken en te veel nare beelden binnenkrijgen, waardoor ze in paniek raken, hyperventileren of niet meer kunnen slapen.’’

Wat kan Elah betekenen en hoe wordt er geholpen?
,,Wat we nu aanbieden, is geen normale therapie. Het trauma is nog acuut, de dreiging bestaat nog en het gevaar is niet geweken. In plaats daarvan geven we crisisinterventie die is gericht op hier en nu. We bieden een luisterend oor, proberen de eigen interne hulpbronnen van de cliënten te mobiliseren en geven praktische aanwijzigingen. Die aanwijzingen bestaan onder meer uit hoe je je dag en tijd indeelt maar ook hoe je de ademhaling kan reguleren, wat je kunt doen bij een paniekaanval en hoe je omgaat om met de heftige gevoelens die je zo maar kunnen overvallen.”

Wat is er nodig om aan alle hulpvraag te voldoen?
,,We hebben financiering nodig voor individuele noodinterventies, voor groepsinterventies en voor ondersteuning van hulpverleners. Dat klinkt misschien vreemd, maar therapeuten die overlevenden, slachtoffers en nabestaanden begeleiden, worden voortdurend geconfronteerd met  getuigenissen van ernstige oorlogsmisdaden. De emotionele last die zij dragen is enorm en Elah probeert ook de hulpverleners te helpen.

Hoe kunt u het werk van Elah steunen?
U kunt Elah financieel steunen door uw donatie over te maken naar het VBV:
NL47 INGB 0005 0632 53 – BIC: INGBNL2A met vermelding ‘Elah’
Het VBV heeft de ANBI-status.
Eerder al steunde het VBV het werk van Stichting Elah met donaties t.b.v. dementerende holocaustoverlevenden. Nu zijn het de kinderen en kleinkinderen onder meer van de VBV-doelgroep die in emotionele nood verkeren.