verbond belangenbehartiging vervolgingsslachtoffers

Wordt donateur
3 augustus 2021 nieuws zoom-bijeenkomst

Zondag 22 augustus 2021-11.00uur: Zoom-Webinar over een bijna vergeten Cosel

Echtpaar Van Rens-Wilms op zondag 22 augustus 2021 over Cosel
Om in loggen op 22 augustus>> Stuur een email naar: info@vbvinfo.nl 

Het bleef onderbelicht ondanks de vele jonge mannen die daar door het naziregime als slaven werden ingezet om de oorlogsindustrie te werken. De meesten liggen daar hun leven. Het echtpaar Van Rens deed niet zo lang geleden historisch onderzoek en vertelt in deze Webinar over een bijna vergeten stukje WO-II-geschiedenis. 
Herman van Rens
werkte 30 jaar als huisarts. Na zijn pensioenopbouw te hij geschiedenis aan de UVA Amsterdam. Hij rondde zijn masterfase af in 2009 met de scriptie “Progrom of genocide” over de massamoorden tijdens de eerste maanden van de Spaanse Burgeroorlog. De tekst is te vinden op de getoonde website van het Holocaust Informatiecentrum Limburg .
In 2013 promoveerde Herman in Amsterdam op het proefschrift “Vervolgd in Limburg. Joden en Sinti in Nederlands-Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog”.
Vanaf 2013 deed hij samen met zijn vrouw Annelies-van Rens-Wilms onderzoek naar de deportatie van 9600 mannelijke Joden uit Frankrijk, België en Nederland naar Joodse dwangarbeiderskampen in Silezië. Deze mensen werden geselecteerd uit deportatietreinen die op weg waren naar Auschwitz. De selecties vonden plaats in het Silezische stadje Cosel. Hun beider publicatie is in 2020 verschenen onder de titel “Tussenstation Cosel. Joodse mannen uit West-Europa naar dwangarbeiderskampen in Silezië, 1942-1945”. Informatie over beide boeken staat op deze website onder de knop publicaties.

Annelies van Rens-Wilms  is de echtgenote van Herman van Rens. Tot haar pensioen was zij als leraar aan het Speciaal Onderwijs. Zij werkte mee aan het onderzoek voor, en de publicatie van “Vervolgd in Limburg”. Zij is mede-auteur van “Tussenstation Cosel”.

Overgenomen van de website van het Holocaust Informatiecentrum Limburg. zie verder: https://holocaustlimburg.nl/Holocaust Informatiecentrum Limburg