Bronbelasting, buitenland en WO-II gerelateerde uitkeringen
Fiscus buitenland versus WUV en WUBO
Regelmatig krijgt het VBV vragen over de fiscale opstelling van andere landen met betrekking tot Nederlandse uitkeringen gerelateerd aan WO-II. Uitkeringen dus in het kader van Verzetsdeelnemers en Oorlogsgetroffenen in de wandeling genoemd VenO. De vraag heel kort door de bocht geformuleerd: “Is mijn WUV-of WUBO-uitkering nu wel of niet belastingvrij als ik elders mijn domicilie kies?”
Er wordt wel erg veel over dit onderwerp gekletst; veel is niet juist en soms zelfs helemaal niet waar. Om teleurstellingen te voorkomen raadt het VBV aan om vóór emigratie zich altijd gedegen te laten informeren.
Enige feiten
Nederland heeft ter voorkoming van dubbele belasting, verdragen met andere landen. Deze verdragen worden weliswaar regelmatig aangepast en/of gewijzigd maar er zijn in ieder geval heldere basisregels:
Indien er geen verdrag bestaat met het land van bestemming dan heft het bronland en dat is in dit geval Nederland.
Indien er wel een verdrag bestaat dan kan dit per land verschillen en zal men dit nader moeten onderzoeken.
De praktijk
1) U woont in een land dat een verdrag heeft met Nederland en in dat verdrag staat dat het bronland moet heffen. In dat geval worden uitkeringen WUV/WUBO in Nederland belast ook al hanteert uw woonland vrijstellingen voor dit soort aan WO-II gerelateerde uitkeringen.
2) U woont in een land dat een verdrag heeft met Nederland en in dat verdrag staat dat het woonland moet heffen. In dat geval worden dus uitkeringen WUV/WUBO in uw woonland belast. Alleen indien dit woonland vrijstellingen hanteert voor dit soort aan WO-II gerelateerde uitkeringen dan zult u de uitkeringen zonder inhoudingen ontvangen; u betaalt dus verder geen belasting hierover.
Het meest sprekende voorbeeld is Israël. Het verdrag tussen Nederland en Israël vermeldt dat belasting wordt geheven in het woonland. Israël kent echter vrijstellingen voor oorlogspensioenen en hierdoor blijven onder meer WUV- en WUBO-uitkeringen onbelast. Ook de Nederlandse AOW wordt niet in Israël belast.
Echter, dat verdrag betreft uitsluitend Israëlisch grondgebied, dus niet de bezette gebieden. Formeel en fiscaalrechtelijk zou Nederland dus belasting mogen heffen aan de bron bij uitkeringsgerechtigden die op de Westbank en in Oost-Jeruzalem wonen. Daar heeft Nederland uiteindelijk van afgezien.
Advies ten slotte
Voorkom grote teleurstellingen en onderzoek grondig alle consequenties van verandering van woonland. Laat een droom geen nachtmerrie worden en laat u deskundig voorlichten.
Indien u graag wilt duizelen dan is het aan te bevelen om de officiële tekst van het besluit van 8 oktober 1996 IFZ96/906M van het Ministerie van Financiën nog eens hierop na te slaan. Het VBV wenst u daarbij natuurlijk veel leesplezier.