verbond belangenbehartiging vervolgingsslachtoffers

Wordt donateur
13 november 2023 geen-categorie nieuws zoom-bijeenkomst

VBV & JOK organiseren hulp voor mensen in nood: groepsgesprek met coach.

Via de Zoom spreken met Gelijkgestemden

Op woensdag 22 november a.s. om 10.00 uur onder leiding van dr. Sonia Pouw (psychosociale begeleiding).  Zie voor details hieronder.

> Opgeven kan alleen via e-mail naar >>>>>  info@vbvinfo.nl <

Volgend op de barbaarse aanval van Hamas op Israëlische burgers is ook het antisemitisme aangewakkerd. Dit, samen met overige gebeurtenissen rondom de genoemde aanval, heeft bij veel joodse oorlogsoverlevenden in Nederland onwelkome herinneringen van vroeger wakker gemaakt en soms zelfs geïntensiveerd. Mensen worden geconfronteerd met nieuwe of oude angsten, met slaapproblemen en boosheid.

VBV-voorzitter Flory Neter:
“Wij worden gebeld door een mevrouw wier angst door de situatie in Israël en het Antisemitisme leidend is. Ze slaapt niet meer en heeft het gevoel dat de jaren van het Nazibewind zijn terug gekeerd. Geloof mij, ik lees en beluister alles wat los en vast zit en ook op mij heeft het zijn weerslag.
Voel ik mij daar fijn bij? Nee, maar ben ik nou zo vreselijk in paniek dat ik niet meer goed functioneer? Kan ik niet zeggen. Dus, of ik een goede graadmeter ben om de paniek van de ander te begrijpen, dat betwijfel ik.
Ik leg mijn oor te luisteren bij anderen in mijn omgeving. Het verschil tussen de mensen in de mediene en Amsterdam is groot, maar de paniek is er wel degelijk.
Dat men graag met elkaar wil praten is zeker. Daarom zocht het VBV-bestuur naar een methode om ‘angst’ om te zetten in ‘gezonde waakzaamheid’.
Ik heb deze mogelijkheid met het JOK gedeeld om te weten of zij hieraan mee willen werken. De doelgroepen overlappen elkaar immers.
Er is enthousiast op gereageerd en hieronder leest u wat wij gezamenlijk denken te gaan doen.”

Doel is om via ‘Zoom’ in een open groepsgesprek, de deelnemers met een gelijke achtergrond uit hun isolatie te halen en om hun tegelijkertijd een gevoel van steun te geven.
Doel van het gesprek is enerzijds om een achtergrond te geven van verschijnselen die in deze periode kunnen optreden onder oorlogsoverlevenden en anderzijds om het gesprek te bevorderen tussen de deelnemers over het persoonlijk omgaan met de hiervoor beschreven situatie. Een derde doel is om vaardigheden te genereren die kunnen helpen om op een gezonde manier om te gaan met de uitdagende omstandigheden.

Deze Zoomsessie zal plaatsvinden onder begeleiding van de vakbekwame coach Dr. Sonia Pouw.

Zij is docente aan de universiteit van Haifa en Ruppin Academic Center en is gespecialiseerd in de psychologie van het ouder worden en in psycho-sociale begeleiding van overlevenden van de Holocaust en de nakomende generaties.