verbond belangenbehartiging vervolgingsslachtoffers

Wordt donateur
30 april 2021 geen-categorie nieuws

Drie bestuursleden en een voormalige bestuurslid van het VBV gedecoreerd op 26 april 2021

Lintjesregen 2021: VBV-bestuurders onderscheiden met lintje

Uit het interview van Kemal Rijken met Flory en Eddy Neter overgenomen van Jonet en aangepast door redactie

Drie bestuurders en een voormalige bestuurslid van het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers (VBV) zijn onderscheiden met een lintje. Dat gebeurde op maandag 26 april in het stadhuis van Amstelveen. Het kwartet kreeg de koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Tjapko Poppens (VVD) van Amstelveen. Jarenlang zetten zij zich bestuurlijk en vrijwillig in voor de belangen van Joodse, Indische en Sinti- en Romavervolgingsslachtoffers WO-II. Het ging om de bestuursleden Hans Vos, Wil Groen, Eddy Neter en ex-bestuurder Henry Neeter.

“Normaliter wordt het lintje uitgereikt in de gemeente waar je woont door de eigen burgemeester, maar omdat het om vier mannen van het VBV ging heeft ons bestuurslid Elly Sijes verzocht om alles in Amstelveen te organiseren,” vertelt VBV-voorzitter Flory Neter, echtgenote van geluksvogel Eddy Neter, die zich evenals de anderen voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau mag noemen. “Via een tandartsbezoek heb ik Eddy misleid naar Amstelveen.” De uitreiking was in Amstelveen omdat twee van de vier in die plaats wonen. “Het was dus hartstikke leuk dat deze vier heren tegelijkertijd en op dezelfde plek hun lintje kregen.”

Het viertal werd onderscheiden voor hun ‘enorme bijdrage aan de VBV’ maar ook voor hun geregel, online werk, foto’s, administratiewerk en nog vele andere zaken. “Alle vier deden en doen dat geheel belangeloos.
Hans Vos was midden jaren van de vorige eeuw een van de oprichters van de VBV, Wil Groen is nog steeds bestuurslid maar was ook jarenlang voorzitter van de Cliëntenraad bij de Pensioen- en Uitkeringsraad; Henry Neeter is vorig jaar afgetreden en heeft het gedrukte VBV-magazine jaren onderhouden.”
Allen zijn nu Lid in de orde van Oranje-Nassou. “Het idee om hen voor te dragen komt van Elly Sijes. Zij was dan ook de initiatiefneemster en wij zijn haar daarvoor zeer erkentelijk.”