verbond belangenbehartiging vervolgingsslachtoffers

Wordt donateur
26 juni 2013 boeken geschiedenis

Boekaankondiging:

“ ZEG MAAR MAMMA” van Fred van Zuiden
Fred van Zuiden, geboren in Hoogeveen in 1930, was negen jaar toen de Duitsers in 1940 Nederland binnenvielen. Na twee jaren, waarin de situatie steeds slechter werd, doken hij en zijn familie onder op verschillende plaatsen in Nederland. Toen de oorlog uiteindelijk voorbij was, had Fred op zesentwintig adressen onderdak gevonden. Hij heeft in die jaren de beste en slechtste kanten van de mens ervaren.

Dit boek is zijn eerlijke en onopgesmukte verslag van die jaren over angstige confrontaties met de Gestapo, vliegtuigen op weg naar Arnhem die om hem heen neerstorten en een spannende sprint door niemandsland.
Hij vertelt over zijn contacten met andere onderduikers, over heldhaftige mensen van het verzet, die onbaatzuchtig en met risico voor hun leven voor hem de schuilplaatsen regelden. Hij beschrijft ook het ‘gewone’ leven in de gezinnen waarin hij opgenomen werd met steeds  weer liefdevolle mamma’s.

De auteur doet nauwkeurig verslag over zijn gedwongen onderduikperiode van juli 1942 tot mei 1945. Hij beschrijft klemmend de eenzaamheid van een jongen van 11 jaar die gescheiden van zijn gezin, zich steeds moet schikken in andere en wisselende omgevingen. Soms is hij ergens zeer kort en dan weer wat langer. Er zijn spannende momenten waarin hij dreigt opgepakt te worden, hij ziet mensen afgevoerd worden, maar hij beschrijft ook treffend de warmte in de gezinnen waar hij een schuilplaats vond.
Fred van Zuiden draagt dit boek op aan zijn schuilplaatsverleners die hem en tienduizenden anderen uit de handen hebben weten te houden van de nazi’s. Deze mensen deden hun heldhaftige werk in alle stilte en anonimiteit en zij waren ook niet het type om tijdens of na de oorlog aandacht te vragen voor hun zeer effectieve verzetswerk.
In maart 2013 is dit boek in de Nederlandse vertaling op de markt gebracht via de Stichting Schuilplaatsverleners, die zich ten doel heeft gesteld te komen tot de oprichting van een monument van nationale betekenis als eerbetoon voor de schuilplaatsverleners in WO II.
Dankzij een ruimhartige gift is de stichting in staat om de gehele opbrengst van de verkoop van dit boek te gebruiken voor de realisatie van dit monument. De kunstenaar Eric Claus heeft een aansprekend ontwerp gemaakt.
Zie www.ericclaus.nl

Het boek kost € 14,95 excl. verzendkosten en is te bestellen via de boekhandel of de website van de Stichting Schuilplaatsverleners te Amersfoort.
klik op: www.schuilplaatsverleners.nl