verbond belangenbehartiging vervolgingsslachtoffers

Wordt donateur
16 januari 2024 column nieuws verslag

Bring them home: wereldwijde oproep om gegijzelden na honderd dagen vrij te laten.

Honderd dagen gegijzeld en Minnertsga op de kaart

Om aandacht te vragen voor de door de terreurorganisatie Hamas gekidnapte burgers uit Israël, werden wereldwijd fietstochten georganiseerd; zo ook in Minnertsga in Friesland.

De aanleiding is gruwelijk genoeg om daarvoor hartje winter op de pedalen te willen staan. IJskoud, maar het weer was prachtig en het gezelschap nog beter. De streek rond Minnertsga is echter dun bevolkt en je fietst door eindeloze velden van ‘Engels gras’ en omgeploegde klei. Trappend vechten tegen de wind in en…. daarna met wind in de rug met vliegende vaart vooruit.
Op onze tocht  passeerden wij een handjevol mensen. Onze wapperende gele regencapes waren uitgerust met foto’s van de gegijzelden en een hartenkreet als oproep. Een gedenkwaardige dag met 20 mensen waarvan twee uit Israël, ondergetekende met man en een aantal Friezen uit de omgeving van Minnertsga. Als kleine topografische hint; Minnertsga ligt in de buurt van Franeker.
Kennis maken met nieuwe mensen, in een tijd waarin de verwarring groot is en waarin je je soms afvraagt of je nog echt veilig bent in deze los geslagen wereld, was een zegen. Nuchtere mensen met het hart en het verstand op de juiste plaats.

Of de impact van ons gezwoeg van eminent belang was weiger ik te geloven, maar dat deze escapade ons vertrouwen in de mensheid een boost heeft gegeven is duidelijk.
Het is beangstigend dat de opgenaaide massa in grote steden het verstand volledig lijkt te zijn verloren. Zelfs lijken sommige van je naaste vrienden niet meer te weten wat zij  tegen je moeten zeggen waardoor je niets meer van ze hoort of ziet. Alsof je na de pogrom van de zevende oktober bent veranderd van nationaliteit of in een hatelijk stereotiep; alsof jijzelf schuldig bent aan het lot van de Gazanen. Zoiets als wanneer je alle katholieken aansprakelijk zou willen stellen voor het misbruik van kinderen in de kerk.

In het land van wind, wadden en nuchterheid brandt het vuur van gezond verstand en medemenselijkheid, waarbij ik moet denken aan de vele leeftijdsgenoten die ooit waren ondergedoken in Friesland en daardoor de oorlog overleefden.
Impact of niet, hier ging het om de bijvangst. Hier kan ik nog een hele tijd op teren.

De hele tocht werd gefilmd als steun in de rug voor de families van de vermoorde en gegijzelde mensen. Die beelden moeten voor hen een eigenaardig gezicht zijn: Steun betuigende mensen in wapperend geel plastic met foto’s van hun geliefden, in een stralende zon en bevroren wind rijdend over een dijk langs de Waddenzee bij hoogwater.
Voor ons geldt dat de aanleiding gruwelijk is maar dat de warmte van het gezelschap blijft.
Achteraf bedacht ik dat ik u allen beter van te voren had moeten schrijven, misschien was u dan massaal naar Minnertsga getogen om mee te fietsen. Volgende keer beter.
Met grote dank aan de organisatoren Hagar Neter en Tsjerk de Groot.

Flory Neter