Wat we doen
Het VBV (Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers) is een ‘vakbond’ die opkomt voor de belangen van de vervolgde overlevenden van de tweede wereldoorlog uit Europa en voormalig Nederlands Indië.
Wij helpen bij alle zaken die gerelateerd zijn aan herstelbetalingen en/of tegemoetkomingen. Het gehele veld van uitkeringen die gerelateerd zijn aan WO-II wordt door het VBV gemonitord. Verder onderhouden wij op regelmatige basis de contacten met alle uitbetalende instanties.
Wat wij onder meer hebben bereikt
- Via het Europees Hof werd destijds bewerkstelligd dat ook gehuwde vrouwen gelijke rechten kregen op eigen naam.
- Het VBV heeft middels een rechtsgang de organisaties gedwongen om de ruim 800 miljoen gulden (schadevergoedingen van overheid, banken, effecten en verzekeringen) voor het grootste deel individueel te verdelen.
- Het VBV is direct betrokken geweest bij de uitbetaling van slavenarbeid-gelden aan kampoverlevenden.
- Het VBV heeft gezorgd dat de Claims Conference de criteria wijzigde waardoor Nederlanders die destijds Cadsu ontvingen vanaf 2004 toch recht kregen op een Artikel-2-uitkering.
- Het VBV heeft in januari 2014, na ca tien jaar steggelen met de Duitse overheid, Amsterdam als officieel erkend getto op de kaart weten te zetten.
- Het VBV heeft er mede toe bijgedragen dat Artikel-2-uitkeringen van de Claims Conference sedert 2016 volledig zijn gedefiscaliseerd.
- Het VBV heeft er mede toe bijgedragen om getto-uitkeringen vanaf 2014 buiten het Nederlands fiscaal regime te houden.