verbond belangenbehartiging vervolgingsslachtoffers

Wordt donateur
28 december 2020 geen-categorie nieuws zoom-bijeenkomst

Dr. Sonia Pouw over betekenis voor het leven in VBV-zoom-bijeenkomst

Eerste digitale bijeenkomst met gastspreker – Voor de VBV een bijzondere ervaring

In dit voor velen deur Corona in 2020, gaat zondag 20 december voor de VBV toch als een speciale dag in de boeken. Voor de eerste werd er een digitale bijeenkomst gehouden met als gastspreker dr. Sonia Pouw, docente aan de universiteit van Haifa. Zij sprak over de betekenis van het leven en dat ‘voelen voor een mens’ net zo’n levensbehoefte is als en voedsel. Voor de 25 toehoorders uit Nederland, Israël en Spanje was het de op deze manier van een lezing een bijzondere ervaring. Ook Sonia Pouw merkte op dat het geven van een lezing op deze manier ook voor haar bijzonder was.

Voorzitter Flory Neter opende de bijeenkomst en vond “dit wonder der techniek een lichtpunt in deze donkere dagen. Je bent een keer uitgewandeld en uitgekeken op Netflix. Daarom ben ik blij dat we op deze manier nog nog bij elkaar kunnen.”

Sonia Pouw ging in op de betekenis van het leven en gaf haar toehoorders mee: “Geef je innerlijke stem de ruimte en vertrouw er op. Dat geeft extra energie.”
Aan de hand van het boek ‘De zin van het bestaan’ van Viktor Frankl, zelf overlevende van de Holocaust, hield ze haar gehoor voor altijd de vrijheid van de eigen keuze te hebben.
“Als laatste bepaal je altijd zelf van je in gedachten ergens in me gaat van waar we onze blik op richten. Alles is een proces. Natuurlijk is er moed voor nodig om een andere weg in te slaan. Het is geen kwestie van een, twee hup… Als je er in jouw proces op weg naar een oplossing niet uitkomt, ga je hulp zoeken. Als je voelt dat dit moment dáár is, laat het dan niet gaan.”

Nae afloope bedankte Flory gaste Sonia Pouw voor de handvatten die ze de lezing had een in-de-weg genomen om meerdere van deze digitale bijeenkomsten te houden. “Al hoop ik natuurlijk wel dat we elkaar in het nieuwe jaar in levende lijve kunnen ontmoeten.”
Leo van Gelderen, redacteur VBV-nieuws